Den store trompetboka

das_grosse_buch

Finnes det noe vi kan kalle «Den store trompetboka»?
Ja – «Das grosse Buch der Trompete» heter den og består av tre bind (se bildet over).

Siste bind (556 sider) kom i år. Første bind (864 sider) kom i 2005. Bind 2 (488 sider) kom i 2009. De to første er utgitt på forlaget Schott Music. Siste bind har forfatteren, Friedel Keim, utgitt på eget forlag.

Jeg møtte Friedel Keim på Musikkmessa i Frankfurth i april, 2015. Vi hadde en hyggelig samtale om forskjellige tema knyttet til trompet.

I sine yngre dager var Friedel leder av et orkester som spilte populærmusikk. Det var gjennom dette at han ble interessert i andre sider ved trompeten. Den tyske trompeteren Horst Fischer, med sitt statosfæriske spill, var en av de som Friedel beundret.

Friedel Keim

Friedel Keim er nå 75 år og med det tredje bindet fullfører han et helt livsverk. I de tre bindene er det biografier over 3050 trompetere. I bind to omtales blant annet Tine Thing Helseth og i det siste bindet er det biografier over andre norske trompetere,som Christian Beck, Jan Fredrik Christiansen, Atle Hammer med flere.

Biografiene er bare en del av bøkene. Der er også mange andre tema – klassisk, jazz, undeholdningsmusikk, gammel og ny musikk. Det er også note-eksempler fra kjente trompetverk – Brandenburg 2, West End Blues og Il Silenzio.

Keim har kontaktet mange av trompeterne som lever og er aktive. Under vår samtale var han litt forundret over at ingen av de norske som er omtalt i siste bind hadde svart på tilbudet om å kjøpe denne boka. Jeg fortalte han at tysk ikke lenger er et språk som er obligatorisk i norsk skole. Derfor er det mange unge som ikke leser tysk. Synd – men slik er det. (Det finnes ei bok på engelsk av David Hickman «Trumpet Greats – A Bibliographical Dictionary». Her er det litt over 2 tusen biografier og Friedel Keim har bidratt med data til denne boka til over tusen av biografiene.)

For å kunne lage et slikt stort verk om trompet, har Friedel Keim samlet og bygget opp et stort bibliotek. Denne samlingen, «Friedel Keim Collection» , har han nå overlatt til The Royal Conservatory of Scotland i Glasgow.

Er du er interessert i bøkene, kan du kontakte Keim via epost: ruf.keim@t-online.de

Det er stengt for kommentarer.