Klinikk med Jens Lindemann

Jens_Alex

Mandag 11. mai 2015, i regi av Yamaha Norge, ga Jens Lindemann en to timers «klinikk» på NMH, rom U 1021. På bildet over spiller studenten Alex og Jens vekselvis på et sted med tekniske vansker i et stykke av Jolivet.

Jens Lindemann spiller "In the Dark" av Bix Beidebecke

Jens Lindemann spiller «In the Dark» av Bix Beidebecke

Liten konsert
Det åpnet med en liten konsert hvor Jens spilte to stykker, et av Debussy på pikkolotrompet og et annet av Bix Beidebecke på C-trompet (se bildet over). Pianisten, en student ved NMH, hadde Jens «funnet» i kantina litt tidligere. De hadde ikke spilt sammen. Pianisten fikk noter av Jens og de gikk igang uten noen sjekk.

Dette gjorde Jens for å vise hvordan det er å være solist på turne – da må man bare ta alle utfordringer som de kommer.

Jens snakker om "basics"

Jens snakker om «basics»

Basics
Etter konserten snakket og demonstrerte  Jens om «basics». Som student kan man ha en rutine på to timer eller mer. Men, når man kommer ut som musiker, i Jens tilfelle som medlem av gruppa Canadian Brass, nytter det ikke å tenke slik. Da blir det å finne ut hvorfor man gjør ting og sørge for å øve smart.

Jens hadde en  prinsipp som han kalte FAVE (faster air vibration exhale) og SAVE (slow).

I nybegynneropplæring begynner man ofte med lav C. Det er uheldig, for da vil en høy C bli forstått som opp (vertikalt) og som veldig høy. FAVE er å tenke vertikalt og unngå unødig endring av embouchuren. Jens spilte en skala fra G og ned til lav G. Mens han holdt den lave tonen tok han ut munnstykket og da hørte vi den G som han begynte med.

Jens bruker spill på munnstykket som del av sin rutine. Han ble spurt om ansats og fortalte at han bruker «anchor tonguing», hvor tungespissen hviler mot under-tennene og ansatsen gjøres av tungeryggen. For å kontrollere bruken av støtte fra buk-musklene er det nyttig å øve på «breath attack».

Børge spiller Solus av Friedman. Jens følger nøye med.

Børge («Fred») spiller Solus av Friedman

Masteclass
Det ble plass til tre studenter fra NMH i masterclass. Med sin humor og entusiastiske væremåte fikk Jens studentene til å slappe av og prestere mye bedre på kort tid. Alle tre (Børge, Camilla og Alex) fikk prøve seg på prinsippet om å bruke buk-musklene aktivt for å spille i høyden.

Det er stengt for kommentarer.