Musikkmesse

Tromba plastrompeter

La Tromba plast-trompeter og -tromboner. Fra en stand på messa. Foto: Odd-Roar Hult

Her følger en liten rapport fra den store musikkmessa i Frankfurth, 2014.

Vi var fire trompetvenner, Arild, Olaf, Rune og undertegnede som dro ned til Frankfurth, torsdag 13. mars. Flybillett og hotell hadde vi bestilt tidlig høsten 2013. Hotellet vårt, Mercure Messe Hotel, lå rett ved messa, så det var bare en liten spasertur for å komme til og fra.

En av de positive nyhetene var plast-trompetene på bildet. De har meget gode ventiler og bøylen til tredje ventil (på den sorte trompeten), kan lett justeres inn og ut. Dermed blir intonasjonen for D og Ciss bedre. Denne modellen, La Tromba, planlegger Odd-Roar Hult å forhandle. Odd-Roar møtte vi på flyet og flere ganger på standen til Carol Brass.

Olaf som har vært på messa mange ganger, mente det var lite nytt å se i år. På standen til Galileo (fra Sveits) fikk vi vite at de bruker BIAS i design og etterkontroll. Det var nye modeller fra Schilke (S23 og S33 med større «taper» i klokka).

Ikke alle merkene var representert, men etter en runde med prøving, var vi fire enige om at de «gamle» fortsatt var de beste (Schilke, Bach, Yamaha, etc). Det er allikevel tydelig at det er østen med Kina i spissen som er på fremmarsj.

Fra den store Adams-standen.

Fra den store Adams-standen. Et rom for flygelhorn. Det andre, bak, for trompeter.

Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å prøve et instrument skikkelig på messa. De fleste utstillere har en åpen stand og det står nesten alltid en eller annen og spiller høye og sterke toner – en såkalt «screamer». Den store standen til Adams var et av de få unntak (se bildet over). Her var det egne lukkede rom for forskjellig instrument, et for flygelhorn (se bildet), at annet for trompeter og et for tuba, osv. Det var også en stand for lydtette øvingsrom, men inne i den så jeg bare en enslig fløytist, ellers for det meste noen med mobiltelefon.

Horn med JoyKey og plastslange.

Horn med JoyKey og plastslange.

Siden jeg også spiller horn, var jeg en liten runde innom utstillere som lager horn (Paxman, Alexander, Yamaha, etc).

En av utstillerne var Dieter Otto. Her møtte jeg hornist Andrew Joy som opprinnelig er fra Australia. Han har utviklet noe som heter JoyKey (i linken kan dere se hvordan JoyKey fungerer).

Andrew hadde et demonstrasjons-horn (se bildet over) som hadde en plastslange satt inn på et av rørene. Her kunne jeg se at vannet gikk fram og tilbake mens Andrew spilte på hornet. Det var ganske mye vann, men ikke så mye at det kom en surklende lyd når han spilte. Dette vannet demper eller «stjeler» energi fra instrumentet. Med JoyKey eliminerer man dette ifølge Andrew Joy.

Jeg fikk prøve et Dieter Otto trippelhorn med flere JoyKey montert på det. Jeg merket ingenting til JoyKey (lekkasje f.eks.) når jeg spilte – helt vanlig hornklang. JoyKey brukes også på trompeter, men det er nok hornister som vil ha mest nytte av det.

På messa traff jeg også Mario Guarneri. Han er mannen bak BERP. Jeg hadde intervjuet han i 1998, noe som han husket. Møtet med Mario var et av høydepunktene for undertegnede.

Det er stengt for kommentarer.